"Siirry kassalle!" Miten Shopify-verkkokaupan kassan muokkaaminen onnistuu?

Woolman-tiimi saa usein kysymyksiä Shopifyn kassasta ja sen muokattavuudesta. Olemme tähän artikkeliin koonneet yleisimmät kysymykset liittyen Shopifyn kassaprosessiin ja sen muokkausmahdollisuuksiin. 

Pystyykö Shopifyn kassaa muokkaamaan?

Kyllä, Shopifyn kassaa pystyy osittain muokkaamaan. Shopifyn ostoprosessiin ja kassaan liittyy erilaisia toiminnallisia vaatimuksia. Näitä ovat esimerkiksi käytettävyys, saavutettavuus ja tietoturvallisuus. Edellä mainittujen vaatimusten vuoksi ostoprosessi ja kassa on muokattavissa vain rajoitetusti.

Shopify haluaa varmistaa samanlaisen käyttökokemuksen jokaiselle Shopify-kaupalle kassan osalta. Shopify haluaa tarjota hyvin testatun ja luotettavan kassan, jonka vuoksi he ovat päätyneet rajaamaan Basic Shopify -, Shopify- ja Advanced Shopify -maksutasojen kassan muokkausmahdollisuudet ainoastaan hyvin rajattuun määrään toiminnallisuuksia. 

Shopify Plus -asiakkaille Shopify tarjoaa mahdollisuuden ottaa käyttöön erillisen checkout.liquid -mallipohjan, joka mahdollistaa laajemmat muokkausmahdollisuudet kassalle.

Miksi Shopifyn kassa on jaettu eri sivuille?

Shopifyn kassa on jaettu kolmelle sivulle: Asiakastiedot, toimitustapa ja maksutapa. Näitä ennen on ostoskori, joka ei teknisesti kuulu kassaan.

Shopify on tutkinut hyvin paljon erilaisia vaihtoehtoja kassan toteuttamiseen ja päätynyt nykyisen kaltaiseen ratkaisuun, jossa kassa on jaettu useammalle eri sivulle ns. single-page checkoutin sijaan.

Esimerkkikuva Shopifyn kassan "murupolusta".

Tutkimuksissa on käynyt ilmi, ettei niin sanottu yhden sivun kassa nopeuta juurikaan kassaprosessia. Tilaustietojen lisääminen myös single page checkout -ratkaisussa vie lähes saman verran aikaa kuin monisivuisessa kassaratkaisussa. 

Vaikka jotkut yritykset voivat hyötyä yhden sivun kassasta, yritykset, jotka keräävät paljon tietoja, saattavat haluta valita monisivuisen kassan. Itse asiassa Getelastic käytti A / B-testiä verratakseen yhden sivun kassan käyttäjäystävällisyyttä perinteiseen. He havaitsivat, että yhden sivun kassa kasvatti myyntiään huikealla 21,8%. Vaikka tämä luku on vaikuttava, sen tärkeä toteaa, että tulokset riippuvat toimialastasi tai tuotteestasi.

Päivittyykö Shopifyn kassa?

Kyllä. Shopifyn kassa päivittyy automaattisesti kun Shopify julkaisee toiminnallisuuksia kassalle. Shopify julkaisee laajempia päivityksiä kassaan silloin tällöin. Nämä päivitykset ovat automaattisesti Shopify Basic -, Shopify- ja Advanced Shopify -palvelutason kauppiailla heti julkaisun jälkeen. Voit tarkistella näitä eri palvelutasoja ja niiden muita ominaisuuksia Shopifyn hintataulukosta

Shopify Plus -kauppiaille mahdollisista päivityksistä tiedotetaan hyvissä ajoin etukäteen. Kauppiaalle jää aikaa testata kassalle ja ostoprosessiin tehdyt räätälöinnit, jotta ne toimivat myös päivitetyssä kassassa.

Suurempien päivitysten julkaisutahti on ollut noin yksi iso päivitys per vuosi. 

Onko kassan rajoitteita mahdollista kiertää?

Joissakin määrin kyllä. Shopifyn kassaan voidaan tehdä joitakin kustomointeja Shopifyn Additional Scripts -editorin kautta. Additional Scripts -editoriin tehtävät kustomoinnit eivät kuitenkaan ole kaikkein kestävimpiä ratkaisuja. Ne saattavat pahimmassa tapauksessa estää kassalla etenemisen. Kukaan ei halua estää kaupankäyntiä, joten suosittelemmekin jättämään edellä mainitut ratkaisut toteuttamatta.

(edit. 22.1.2020) HUOM! Shopify kassan helmikuun 2020 päivitys tulee estämään tämä kiertotien käyttämisen. Lisätietoa päivityksestä löytyy täältä

Mitä kaikkea Shopifyn kassalle pystyy tekemään ja miksi? 

Kassan muokkaamisen tavoitteet

Kassan muokkaamisella voi olla useita tavoitteita. Kassalle voidaan esimerkiksi kaivata jotain lisätoiminnallisuutta. Tällaisen lisätoiminnallisuuden avulla voidaan kerätä vaikkapa lisätietoja asiakkaalta ostoprosessin yhteydessä.

Myymälänouto ja Express-payments painikkeiden poistaminen 

Osa kauppiaista, joilla on myös myymälänouto käytettävissä, ovat törmänneet ongelmaan, jossa esimerkiksi Paypalin, Googlen ja Apple-payn Express-maksutapoja käyttävät asiakkaat ovat epähuomiossa saaneet tilauksensa toimitettuna virheellisesti väärään myymälään. Express-painikkeet nopeuttavat maksuprosessia, mutta tällä hetkellä niiden rajoitteena on se, että toimitustapaa ei ole mahdollista valita. Toimitusta yritetään halvimman toimitustavan mukaan. Myymälänouto on useimmiten halvin ja toimitus tapahtuu lähimpään myymälään. Mikäli kauppiaalla on myymälä ainoastaan yhdessä kaupungissa, halvin toimitus ei välttämättä osu tilaajan asuinkaupunkiin.

Mikäli sinulla on esim. Paypal-maksutavat käytössä sekä yksi tai useampi noutopisteenä toimiva fyysinen myymälä ja olet kohdannut tämän kaltaisia ongelmia, ota yhteyttä! Kerromme tarkemmin kassan räätälöintimahdollisuuksista.

Maksu- ja toimitustavat järjestykseen

Maksu- ja toimitustapojen järjestäminen haluttuun järjestykseen on mahdollista. Ainoa toimiva ratkaisu käytännössä on järjestää maksu- ja toimitustavat uudelleen Shopify Scripteillä. Shopify Scriptit ovat saatavilla ainoastaan Shopify Plus -kauppiaille.

Maksutapaikonien ja selitetekstin lisääminen

Osa kauppiaista on halunnut esittää maksutapoja selkeämmin visualisoituna kokonaisuutena. Esimerkiksi Checkout Finlandin tai Paytrailin kaltaisten verkkomaksupalveluiden tarjoajien eri maksutapojen ikonit on esitetty graafisessa muodossa. Nämä muutokset ovat mahdollisia Shopify Plus -kauppiaille. 

Kassalle voidaan saada näkymään tarjolla olevat maksutavat myös ikoneina. Tämän lisäksi on mahdollista lisätä seliteteksti maksamisen helpottamiseksi.

Edellä mainittua ratkaisua on käytetty myös mahdollistamaan hieman kuvaavamman nimen esittäminen monikielisessä verkkokaupassa maksutavan valinnan yhteydessä. Esimerkiksi Checkout Finlandin maksutavan nimi on “Maksa verkkopankissa tai kortilla” kaupan kieliversiosta riippumatta. 

Lähtötilanne ennen kassaan tehtyjä muutoksia. "Maksa verkkopankissa tai kortilla" teksti esitetään suomenkielisenä myös englanninkielisessä kaupassa.

Esimerkki Checkout Finland -maksutavan kustomoimisesta halutuksi. Oikealla englanninkieliseen kauppaan kustomoitu maksutavan ilmoittaminen. Kustomointi mahdollistaa alkuperäisten maksutavan kuvauksen muuttamisen.

Lisätietojen syöttö tilaukselle

Shopify Plus -kauppiaiden on mahdollista kerätä erilaisia lisätietoja tilauksille ostoprosessin yhteydessä suoraan kassalla. Näitä voivat olla esimerkiksi erilaiset GDPR-hyväksynnät tai Y-tunnuksen tallentaminen tilaukselle. Tietojen pohjalta voidaan tehdä erilaisia toimenpiteitä tilaukselle ja/tai tilaajan käyttäjätunnukselle. Useimmiten tietojen tallennus kassalla on se helpoin vaihe ja tämän jälkeen alkaa suuremmat räätälöinnit tietojen välittämisessä eri järjestelmiin.

Kaipaako Shopify-kauppasi tai sen kassaprosessi räätälöintiä? Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä

Voit olla kiinnostunut myös näistä artikkeleista: