Shopify Unite 2019 tuomat uudistukset Shopify-verkkokauppiaalle

Shopify Unite 2019 tuomat uudistukset Shopify-verkkokauppiaalle

Shopify Unite 2019 -tapahtumassa julkistettiin useita tulevia päivityksiä Shopify-verkkokauppaan ja sen toimintoihin. Olemme koonneet tähän artikkeliin pääpiirteittäin tärkeimmät tulevat uudistukset. 

Osa uudistuksista on jo otettavissa käyttöön, mutta suurin osa päivittyy verkkokauppiaiden käytettäväksi kuluvan vuoden aikana. Jos sinulla on kysyttävää Shopifysta, uudistuksista tai niiden käyttöönotosta, ota yhteyttä!
 

Verkkokaupan ulkoasun muokkaaminen helpottuu

Käytännössä Shopifyn tavoitteena on luoda paremmat työkalut kaupan osioiden, ulkoasun sekä toimintojen hallintaan. Tarkkaa päivämäärää kyseisen uudistuksen lanseerauksesta ei ole annettu, mutta uudistusta on lupa odottaa Shopify-verkkokauppoihin myöhemmin kuluvana vuonna. 

Mitä uudistus verkkokaupan ulkoasun muokkaamisen osalta tulee pitämään sisällään?

  • Osioiden muokkaus sivukohtaisesti. Mitä tahansa sivua voi jatkossa muokata omilla osiolla, mikä on aikaisemmin ollut mahdollista täydessä mitassaan vain etusivun osalta. Voit myös asettaa sisältöjä näkymään usealla sivulla yhdestä paikkaa, uusien master-sivujen avulla.
  • Sisältö liikkuu mukanasi. Sisällöt seuraavat mukanasi, kun haluat tehdä muutoksia verkkokauppaasi – kuten päivittää teemaa uuteen version tai kokeilla uutta teemaa. Enää ei ole tarvetta monistaa teemoja tai kopioida sisältöjä manuaalisesti.
  • Täysin uusi työtila verkkokaupan ulkoasun hallintaan. Uudessa työtilassa voit mm. luonnoksen avulla suunnitella ja rakentaa verkkokauppaasi luottavaisin mielin.

Vanhat teemat tulevat jatkossa toimimaan normaalisti, mutta mikäli uudet ominaisuudet halutaan käyttöön, tulee teemarakenne päivittää uuden mallin mukaiseksi.

Monikielisyys kaikkien saataville

Shopify haluaa tehdä myymisen globaalisti yhtä helpoksi kuin kotimaassa. Shopifyn kauppiailta keräämä data osoittaa, että niin sanottu cross-border sales on vahvassa kasvussa.

Shopify ei ole aikaisemmin tukenut useampaa kieltä yhdessä kaupassa, vaan ratkaisu on ollut joko markkina- tai kielikohtaiset kaupat tai erillisten käännössovellusten käyttö. Nyt julkaistut uudet API:t eli rajapinnat mahdollistavat monikielisyyden yhden verkkokaupan sisällä. Lisäksi API:t mahdollistavat myös sen, että Shopify-ekosysteemiin kytkeytyvät palvelut, kuten sovelluskaupan sovellukset, voivat käyttää ja tallentaa kielikohtaisia tietoja.

On tärkeää, että  monikielisyys ulottuu verkkokaupan lisäpalveluihin saakka, jotta käyttökokemuksesta voidaan tehdä kauttaaltaan monikielinen. Toivottavasti mahdollisimman moni Shopify-ekosysteemin sovelluskehittäjä ymmärtää asian tärkeyden ja vastaavat huutoon nopealla aikataululla.  

Muutos mahdollistaa sivuston kielen (locale) näyttämisen url-osoitteen polussa (esimerkiksi shop.com, shop.com/fi ja shop.com/se). Nämä lisäykset parantavat huomattavasti monikielistä hakukonenäkyvyyttä ja auttavat kauppiaita tarjoamaan yhdenmukaisen verkkokauppakokemuksen asiakkailleen. Uudella Language settings -sivulla voidaan määrittää kaupassa käytössä olevat kielet (locales).

Aikaisemmin vahva suosituksemme oli, että kieliversioille oli erilliset kaupat erityisesti SEO-näkökulmasta heikosti toimivien käännössovellusten sijaan. Jatkossa käännössovellukset voivat toimia niin sanotusti natiivisti Shopifyn kanssa, mikä mahdollistaa huomattavasti parempien sovellusten tekemisen myös SEO-näkökulmasta. Jatkossa kauppias voikin pohtia paremmin liiketoiminnan, esimerkiksi vaikka markkinoinin näkökulmasta, käyttääkö eri kielialueilla erillisiä kauppoja vai kieliversioita.

Kaupan rahayksikkö asiakkaan mukaan

Useamman valuutan esittäminen Shopify-kaupoissa on onnistunut lokakuusta 2018 asti Shopify Plus -kaupoissa, joissa on käytössä Shopify Payments. Tästä eteenpäin ominaisuus otetaan käyttöön myös muissa Shopify-verkkokauppatasoissa.

Shopify lupasi laajentaa Shopify Paymentsin globaaliksi maksuratkaisuksi tämän vuoden loppuun mennessä – ominaisuutta on todella odotettu!

Asiakkaan käyttämä valuutta siirtyy aina tuotesivuilta kassalle ja maksamiseen saakka. Nykyiselllään ominaisuus tukee kymmentä valuuttaa: GBP, AUD, CAD, EUR, HKD, JPY, NZD, DKK, SGD ja USD. On kuitenkin hyvin mahdollista, että valuuttojen määrä kasvaa samalla kuin Shopify Payments laajenee uusille alueille.

Shopifyn verkkokauppiasnäkymä nyt suomeksi 

Shopify ryhtyi laajentamaan admin-näkymän, eli niin sanotun verkkokauppiasnäkymän, kielivaihtoehtoja viime vuonna. Seurauksena yli 100 000 Shopify-kauppiasta käyttää tälläkin hetkellä admin-näkymää muulla kielellä kuin englannilla.

Nyt admin-näkymä on mahdollista ottaa käyttöön myös suomeksi ja ruotsiksi monien muiden uusien kielivaihtoehtojen rinnalla. Suomennos on vielä beta-vaiheessa, joten joukosta voi löytyä vielä erikoisia suomennoksia. 

Admin-näkymän kielen voit vaihtaa oman profiilisi kautta: klikkaa desktop-näkymässä oikealla ylälaidassa omaa profiiliasi ja painiketta Your profile. Selaa sivua alas kohtaan Account language (kuvassa) ja vaihda kieli.

Lisäksi osa Shopifyn muista keskeisistä sivustoista on ainakin osittain jo tarjolla näillä uusilla kielillä. Näistä esimerkkinä Shopify Helpcenter, joka löytyy nyt suomeksi Shopify ohjekeskuksena.

Tilauksen muokkaaminen

Shopify on halunnut lisätä paremman asiakaspalvelun elementtejä myös tilauksien hallintaan. Nyt tilauksen muokkaaminen on mahdollista tilaussivulla ennen kuin tilaus on käsitelty (fulfill). Jatkossa tilaukseen voidaan lisätä tuotteita, niitä voidaan vaihtaa sekä poistaa.

Jos verkkokaupan tilaukset on integroitu esimerkiksi johonkin varastonhallinta tai ERP-järjestelmään, on syytä selvittää tukevatko nämä järjestelmät ja olemassa olevat integraatiot tilausten muokkaamista. Mitä todennäköisemmin ainakin integraatiot vaativat lisäkyvykkyyksiä, jotta nämä monimutkaisemmat käyttötapaukset toimivat läpi koko tilausten ja toimitusten hallintaketjun.

Shopify Plus muuttuu entistä tehokkaammaksi

Shopify Plus kokee vielä kuluvan vuoden puolella ison päivityksen. Päivityksen myötä Plus-kauppias voi nähdä kaikkien kauppojensa tilanteen helposti yhdestä näkymästä. Uusi "kontrollikeskus" mahdollistaa muun muassa seuraavaa:

  • Hallitse verkkokauppojen käyttäjiä keskitetystä näkymästä
  • Globaalit asiakkaat, eli myös asiakkaita voidaan hallita yhdestä paikasta
  • Siirry kauppojen välillä nopeasti
  • Shopify Flow:lla toteutetut automaatiot voivat olla joko kauppakohtaisia tai useammalle kaupalle yhteisiä
  • Kaupoille yhteinen analytiikka

Shopify Plus -kauppiaille on myös luvassa kieliversiot sekä keskitetympi usean kaupan hallinta, mikä tuo huomattavasti helpotusta riippumatta siitä, onko tarvetta kieliversioille tai erillisille kaupoille eri markkina-alueilla.

Kuva: Shopify

Lue lisää Shopify Plus -lisätietosivulta

Videot, 3D ja AR-ominaisuudet tuotesivulle

Myöhemmin vuonna 2019 Shopify tuo tuotesivuille videot, 3D-mallit ja AR:n (Augmented Reality). Kaikki tarvittava keskeiset komponentit (hallinta, videosoittimet, tallennustila videoille ja 3D-malleille jne.) löytyvät jatkossa Shopifysta ilman ulkoisia palveluita. Kauppiaan vastuulle jää oikeastaan vain videoiden tai 3D-mallien tuottaminen. 

Kokonaan uusi Shopify POS

Shopify haluaa tehdä myymälän kassan käyttämisestä nopeampaa, jotta asiakkaan kohtaaminen myymälässä on edelleen pääosassa. Koko käyttöliittymä on mietitty uusiksi juuri nopeuden ja helppokäyttöisyyden näkökulmasta. Shopify on rakentamassa toiseksi tärkeimmästä kanavastaan myös verkkokaupan kaltaista alustaa, johon sovelluskehittäjät voivat kehittää helppokäyttöisempiä sovelluksia ja sovellukset ovat ylipäätään enemmän keskiössä myös POS:ssa kuin aikaisemmin.

Lue lisää POS-päivityksestä.

Shopify Fulfillment Network

Shopify tulee jatkossa investoimaan merkittävästi myös omiin jakelukeskuksiin. Tämä on vaihtoehto sekä Amazonin jakelukeskuksille että omien maantieteellisesti hajautettujen varastojen rakentamiselle. Shopifyn perusidea kuitenkin säilyy eli kauppias omistaa jatkossa oman brändinsä ja asiakastietonsa, mikä on esimerkiksi Amazonin kohdalla ollut monille ongelma. 

Keskeisenä kilpailuetuna on toimitusten nopeus ja varmuus. Normaali toimitusaika jatkossa on alle kaksi vuorokautta. Lisäksi jakelukeskukset mahdollistavat myös palautukset, tuotteiden vaihdot ja räätälöidyt pakkaukset.

Jakelukeskuksia tulee ensimmäisessä vaiheessa eri puolille Yhdysvaltoja. Verkoston laajeneminen muualle ja sen aikataulu jää nähtäväksi. Mielenkiintoista on kuitenkin se, pääsevätkö Eurooppalaiset kauppiaat hyödyntämään heti jenkkeihin rakennettavia jakelukeskuksia.

Shopify pyrkii rakentamaan jakelukeskuksista erittäin skaalautuvia. Aluksi ne palvelevat kauppiaita, jotka toimittavat jakelukeskuksista 10 - 10 000 tilausta päivässä. Tavoite on jo kuitenkin asetettu korkeammalle eli jopa 30 000 tilaukseen päivässä.

Kuva: Shopify

API-uudistuksia eli tuoretta rajapintaa

Shopify julkaisi tukun uusia rajapintoja, jotka tekevät uusien kyvykkyyksien käyttämisen mahdolliseksi myös sovellusten ja integraatioiden näkökulmasta. Näistä ehkä mielenkiintoisimmat olivat Translations API kielikäännöksiin ja Fulfillment API hajautetun logistiikan ja pidemmällä optimoitujen monikanavaisten toimitusketjujen helpompaan integrointiin.

Shopifyn viesti oli myös selvä, jatkossa uudet rajapinnat (API:t) pohjautuvat GraphQL-teknologiaan, vaikka vanhat REST-rajapinnat eivät ole mihinkään katoamassa. 

GraphQL vähentää palvelimelle tehtävien kyselyjen määrää ja sitä kautta nopeuttaa ja helpottaa sekä sovellusten että integraatioiden tekemistä. Vaikka Shopifyn REST -rajapinnat ovatkin olleet hyvin mietittyjä ja toteutettuja, niin usein on tarvittu lukuisia rajapintakyselyitä, kun on tarvetta yhdistellä erilaisia tietotyyppejä, kuten esimerkiksi tilaus-, tuote- ja asiakastietoja. GraphQL, joka on eräänlainen rajapintojen kyselykieli (tavallaan vastaava rajapintojen osalta kuin tietokannoissa käytettävä SQL), helpottaa tätä yhdistelemällä nämä tiedot yhteen kyselyyn. 

Sovelluskehityksen nopeuttamiseksi Shopify ilmoitti myös, että he ovat päivittäneet 10 suosituinta avoimen lähdekoodin kirjastoa tukemaan GraphQL-standardin mukaisia kyselyjä.

Päivitetyt API:t ja kirjastot näet oheisesta linkistä ja GraphQL:ään voit tutustua tarkemmin seuraavasta linkistä.

Shopify Unite ja Shopifyn kehittyminen kiihtyvällä tahdilla

Shopify jatkaa valitulla kehityspolullaan, jossa samaan aikaan yhdistyy SaaS-pohjaisen verkkokauppa-alustan käyttöönotto sekä kehitys- ja ylläpitokustannusten edullisuus ja uusien kyvykkyyksien luonti verkkokauppiaalle. Shopify tarjoaa samat mahdollisuudet aloittavalle suomalaiselle yrittäjälle rakentaa kansainvälistä liiketoimintaa kuin globaalille korporaatiolle maailmalla.  Shopify demokratisoi näin kansainvälistä liiketoimintaa. Tämä on Shopifyn toiminnassa merkittävä arvo.

Shopify Unite -tapahtuma on tarkoitettu Shopify -kumppaneille ja -kehittäjille ja se on vuoden tärkein tilaisuus, jossa Shopify kertoo tulevasta. Monilla uudistuksilla voi olla merkitystä sovelluskaupasta hankittaviin sovelluksiin. Tästä syystä Shopify yleensä julkistaa toiminnoista ensin API:it eli rajapinnat, jotta koko ekosysteemillä on aikaa ja mahdollisuus sopeutua uudistuksiin. Näin aikaa jää päivittää sovellukset sekä palvelut vastaamaan uusia Shopify-alustan kyvykkyyksiä.

Yleensä uudistukset etenevät siten, että ensin julkistetaan API tai koko toiminnallisuus Developer Preview -tilassa. Kehittäjäyhteisö voi testata uutta toiminnallisuutta, kommentoida sitä ja sopeuttaa omat kytköksissä olevat palvelunsa toiminnallisuuteen.

Kauppiaille toiminnallisuus julkaistaan myöhemmin, kun se on saanut lopullisen muotonsa ja testattu. Isommissa muutoksissa kauppiaankin on syytä tarkistaa, että käytetyt sovellukset tukevat uutta toiminnallisuutta. Tämän vuotisista julkistuksista esimerkiksi monikielisyys on hyvä esimerkki kyvykkyydestä, joka vaikuttaa lähes kaikkeen ja kaikkiin sovelluksiin.

 

Lisää uudistuksia ja tarkennuksia yllä kerrottuihin voit hakea Shopifyn artikkeleista

 

Lue lisää Unite-tunnelmia: