Puhu samaa kieltä, kysy oikeita kysymyksiä: Projektipäällikkö on projektin koossa pitävä voima

Puhu samaa kieltä, kysy oikeita kysymyksiä: Projektipäällikkö on projektin koossa pitävä voima

Kuka pitää projektin langat tiukasti käsissään, kuka huolehtii aikataulussa pysymisestä ja siitä, etteivät kustannukset karkaa käsistä? Usein näiden kysymysten perään osoitetaan sormella projektipäällikköä.

Olen nähnyt urani aikana useita erilaisia projekteja. Sekaan on mahtunut onnistuneita ja ei niin onnistuneita projekteja. Aikataulussa enemmän tai vähemmän pysyneitä ja myös niitä, joita ei koskaan viety loppuun asti.

Onko epäonnistuminen johtunut huonosta johtamisesta, osaamattomuudesta, epärealistista odotuksista, aikataulusta vai mistä? Useimmiten epäonnistumisen syy on huonossa kommunikaatiossa tai siinä, ettei kommunikoida lainkaan.

Kommunikaatio-ongelmia mahtuu useaan eri väliin: niitä on voinut olla eri sidosryhmien välillä, asiakkaan tai toimittajan sisäisessä viestinnässä voi olla häikkää tai toimittajan sekä alihankkijoiden välinen viesti ei kulje kunnolla. 

Raportointia on voinut olla puolin ja toisin, mutta on puhuttu vääriä asioita. Puhuvatko projektiin osallistuvat osapuolet samaa kieltä? Tiedetäänkö mitä kokonaisuudelta lopulta halutaan? Onko aikataulu realistinen ja millainen roolijako on?

Usein vain oletetaan, että edellä mainitut asiat ovat kunnossa. Toisin sanoen projekti voi mennä pieleen monessa eri kohtaa. 

Lääkkeeksi pienet mutta usein toistettavat kokonaisuudet

Kommunikaatio-ongelmat voivat johtua siitä, että projektin tavoite on vieras ja laaja kokonaisuus ja sen hahmottaminen voi olla hankalaa. Mitä laajemmasta kokonaisuudesta on kysymys, sitä hankalammaksi sen hahmottaminen käy. Lääke tähän on pitää kokonaisuudet pieninä ja tehdä vain vähän kerrallaan, mutta usein.

Nykyaikaiset SaaS-palvelut, kuten Shopify, antavat tähän erinomaiset työkalut. Tuotantoon voidaan mennä nopeasti ja uutta voidaan kokeilla ketterästi. Tuoreita ideoita päästään testaamaan vauhdilla ja pieninä palasina kerrallaan. Tämä mahdollistaa suunnitelman muuttamisen vikkelämmin. Kommunikaatio on myös helpompaa, kun työstössä on helpommin ymmärrettävä kokonaisuus. 

Shopify antaa loistavat eväät vastaavanlaiseen jatkuvaan kehittämiseen ja toiminnallisuuksien tuomiseen tuotantoon pieninä palasina. Kiitos kuuluu suurelle määrällä valmiita sovelluksia, joita voidaan ottaa käyttöön parhaimmillaan vain muutamaa nappia painamalla.

Mikä on projektipäällikön rooli onnistuneessa verkkokauppaprojektissa? Tärkein tehtävä on toimia linkkinä asiakkaan ja kehityksen välillä. Projektipäällikkö yksinkertaistaa monimutkaiselta vaikuttavat asiat ja kommunikoi oikein ja oikeassa kohtaa. Kun menetelmät, kommunikaatio, tiimi ja tekninen alusta ovat kunnossa, projektipäällikön rooli pienenee: hänestä tulee mahdollistaja.

Antti Runtuvuori, projektipäällikkö / Woolman

 

Lue myös: