Ommellinen luottaa kuoseihin, intuitioon ja toimintavarmaan verkkokauppaan

Ommellinen luottaa kuoseihin, intuitioon ja toimintavarmaan verkkokauppaan

– Ommellinen on yhden hullun naisen ompelu- ja blogiharrastuksesta lähtenyt yritys, yrittäjä Liisa Häkli aloittaa hymyillen.

Ommellinen valmistaa vaatteita ja kankaita. Vaatteet loihditaan omassa ompelimossa Jyväskylässä. Pääasiassa vaatteita tehdään naisille, jonkin verran puettavaa syntyy myös lapsille ja miehille.

Häkli kertoo, että tavanomainen asiakas ostaa noin puolitoista metriä kangasta. Siitä syntyy kotona saumurin ääressä todennäköisesti tunika. Kaveriksi asiakas saattaa ostaa tunikakankaaseen sopivat leggingsit.

Ommellisen tarinassa on joka vuosi tapahtunut jotain suurta. Viimeisimpänä se oli muutto omiin tiloihin ja uusi luotettava verkkokauppa.

Verkkokauppa alkumetreiltä lähtien

Liisa Häkli ajatteli ensin, että hän ryhtyy myymään bloginsa kautta ompelemiaan vaatteita. Aviomies Jesse Häkli oli kuitenkin toista mieltä.

– Jesse sanoi, että hän tekee verkkokaupan. Verkkokauppa on ollut iso asia Ommellisen kokonaisuuden kannalta, Liisa Häkli kertoo.

Vanha verkkokauppa palveli vuosia. Välillä se tosin aiheutti harmaita hiuksia. Kaupan toimintavarmuus heitteli monestakin syystä.

– Verkkokaupan päivitystarve kyti aika pitkään. Meillä oli haasteita saada kauppa toimimaan varmasti.

Uudella verkkokaupalla haettiin toimintavarmuutta ja käytettävyyttä sekä itse kauppiaille että asiakkaille. Keväällä 2018 Ommellinen.fi vaihtui Shopify-verkkokaupaksi. Visuaalisesti asiakkaalle muutos oli verrattain pieni, sillä kaupan ulkonäkö pysyi lähes samana.

Muutos vanhaan Ommellisen näkökulmasta on myös se, että nyt tekninen tuki löytyy läheltä ja suomeksi. Uusi kauppa on tuonut Ommellisen väelle helppoutta kaupan arkeen. Samassa yhteydessä kehitettiin myös ulkomaisille jälleenmyyjille tarkoitettua verkkokauppaa.

– Tuotteiden hallinta on helpompaa ja nopeampaa! Helppoutta tuo myös parempi mobiilikäytettävyys, Liisa Häkli kertoo.

Usean myyntikanavan kokonaisuus

Ommellisen katon alla Jyväskylässä on sekä ompelimo että tehtaanmyymälä. Lisäksi yritys tekee messu- ja tapahtumamyyntiä. Monien myyntikanavien tukirankana seisoo kuitenkin toimiva verkkokauppa.

– Verkkokauppa on todella isossa osassa. Se on päämyyntikanava kaiken taustalla, Häkli summaa.

Kankaita myydään ulkomaille jälleenmyyntiin. Jälleenmyyjiä löytyy muun muassa Yhdysvalloista ja Kanadasta.

Saatavilla olevat toimitustavat ja noutopisteet Ommellisen verkkokauppa näyttää Woolmanin Nordic Shipping App -sovelluksen avulla. Samalla sovelluksella tulostuvat myös osoitekortit lähetyksiin. 

Ommellisen painokankaat valmistetaan Suomen rajojen ulkopuolella, pääasiassa Puolassa ja Liettuassa. Kankaiden monipuoliset kuosit syntyvät suomalaisten kuosisuunnittelijoiden käsissä. Merino- ja puuvillaneulokset tehdään Suomessa.

– Parhaimmillaan vaatteen matka kankaaksi ja ompelimossa vaatteeksi on 45 kilometriä. Siitä saa olla super ylpeä!Liisa Häkli istuu edelleen itsekin ompelukoneen taakse.

"Olemme päässeet tähän asti hyvien tähtien alla"  

Seuraava haaste Ommelliselle on ottaa harkittuja askelia markkinoinnissa – keskittyä siihen tarkemmin ja tehdä siitä tavoitteellisempaa.

– Uskon, että olemme päässeet tähän asti hyvien tähtien alla.  

Häkli tietää, että uusi Shopify-verkkokauppa mahdollistaa markkinoinnin näkökulmasta uusia keinoja. Seuraavaksi on vain tehtävä ensimmäiset kokeilut kampanjoinnin suhteen.

Kilpailua Ommellisen kentässä on paljon. Ommellinen erottuu suomalaisilla kuosisuunnittelijoillaan, oivaltavilla vaatemalleilla ja sillä, että vaatteet ommellaan omassa ompelimossa.

– Toivon, että tuotteemme ovat niin hyviä, että ne erottuvat. Tuotteiden täytyy myydä itse itseään.

Kankaat ja vaatteet tukevat toisiaan

Valikoimassa on erilaisia kankaita noin 150 kappaletta. Vaatteiden määrä vaihtelee nopeammalla syklillä. Ompelimolle saapuneet uutuuskankaat muuttuvat minuuteissa Ommellisen väen ideariihessä vaatteiksi ja asusteiksi.

– Vaatteiden avulla asiakas saa käsityksen siitä, miten kangas käyttäytyy ja sopii hänelle. Kankaat ja vaatteet tukevat toisiaan.

Ommellisen kaltaisessa kaupassa on asiakaspalvelu suuressa osassa. Tuotevalikoima vaihtuu nopeasti sekä kivijalkaliikkeessä että verkkokaupassa. Uutuudet saattavat loppua hyllystä ja varastosta vikkelästi. Kysymyksiä varastontäydennyksistä ja mallistosta loppuneista tuotteista tulee usein.

Ommellisen tarinassa joka vuosi on tapahtunut jotain suurta ja merkittävää. Matka ullakolta Muurameen, ensimmäinen työntekijä ja muutto Sääksvuoreen. Oma ompelimo on vuoden vanha.

– Minulta on kysytty, mitäs tänä vuonna. Mä toivon rauhaa ja sitä, että päästään tekemään asioita entistä tehokkaammin ja keskittyneemmin, Häkli toteaa.

Teksti, kuvat & video: Jenny Huttunen / Woolman

 

Lue myös