Mistä tuotteet verkkokauppaan? Tutustu drop shipping -vaihtoehtoon

Tutustu drop shipping -vaihtoehtoon

Verkkokauppa liiketoimintana kiinnostaa, mutta pitäisi päästä liikkeelle pienellä budjetilla? Drop shipping on malli, jossa tilattu tuote lähetetään suoraan valmistajan tai tukkurin varastosta asiakkaalle. Tällainen verkkokauppavaihtoehto ilman omaa varastoa tuntuu kiinnostavan monia! 

Miten yhdistät dropshippauksen ja Shopifyn? Mitä sinun tulisi huomioida? Poimi tästä artikkelista ideat vaihtoehtoihin. 

Vaihtoehtoja riittää!

Mieti ensin vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin: mitä haluat myydä ja kenelle? Jos oma pää lyö täysin tyhjää, voit klikata itsesi Shopifyn App Storeen ja kirjoittaa hakukenttään ”drop shipping”. Kun tätä artikkelia kirjoitettiin, hakutuloksia sai 352 kappaletta. Valikoimaan tutustumalla saa kattavan kuvan siitä, mitä kaikkea voit myydä ilman omaa varastoa.

Drop shipping -toimijoiden välillä on eroja. Mieti siis kahta asiaa:

  • Haluatko lähettää tuotteet EU:n sisältä, jolloin vastaanottajan (EU-maassa) ei tarvitse huolehtia tulleista ja arvonlisäveroista tavaran saapuessa?
  • Haluatko myydä olemassa olevia tuotemerkkejä vai rakentaa omaa brändiä ja kustomoida tuotteet omalle merkillesi?

Yksi tunnetuimmista drop shippingia tarjoavista yrityksistä on Printful. Sen valikoimista löydät kattavasti tekstiilejä, julisteita, mukeja ja paljon muuta. Printful tarjoaa palvelun print-on-demand -periaattella: sinun logosi tai designisi painetaan tuotteeseen tilauksesta.

Printful tarjoaa monipuolisesti erilaisia tuotteita, joihin saat printattua tai kirjailtua oman grafiikkasi.

Shopifyn lisäsovelluksena Printful on helppokäyttöinen. Sovelluksen lataamisen ja tilin perustamisen jälkeen pääset lataamaan omia logoja ja printtejä eri tuotteisiin. Voit nopeasti nähdä esikatselutoiminnolla, mille tuotteet näyttävät. Valmiit tuotteet voidaan julkaista nopeasti kauppaan ja niiden linkitys Printfuliin toimii saumattomasti.

Tilauksen tullessa tilaus välittyy automaattisesti Printfulille ja kortiltasi veloitetaan tuotteen ostohinta samalla. Printfulin etuja on myös se, että voit valita mistä varastosta tuotteet toimitetaan. USA:n varaston lisäksi suurin osa tuotteista löytyy Latvian varastosta EU:n sisältä, mikä on hieno juttu EU:n sisäiseen kaupan käyntiin.

Designin ideointi ja suunnittelu

Jos päätät rakentaa omaa tuotemerkkiä, on logon ja designien suunnittelu edessä. Näppärä kaveri tekee kaiken itse, mutta ainakin itse olen turvautunut joka kerta ammattilaisten apuun. Jos kaveripiiristä löytyy graafisia suunnittelijoita, kannattaa kääntyä heidän puoleensa. Onneksi verkko on täynnä valmiita palveluja, jossa on mahdollista ostaa edullisesti juuri tähän tarkoitukseen soveltuvia töitä.

Behancesta löydät inspiraatiota mihin tahansa suunnittelutyöhön. Behancen sisällä ei ole mahdollista ostaa suoraan graafista suunnittelutyötä, mutta voit aina ottaa yhteyttä suunnittelijaan ja sopia työn tekemisestä suoraan.

Tunnetumpi monialapalvelu on fiverr.com. Fiverin kautta voit tilata edullisesti miltei mitä tahansa töitä. Erityisesti logojen ja printtien suunnitteluun löytyy lähes rajattomasti vaihtoehtoja. Hinta kulkee käsi kädessä laadun kanssa Fiverissä. Muutamalla kympillä ei saa välttämättä huippulaatua, mutta satasen budjetilla löytyy jo todella näppäriä ja taitavia suunnittelijoita. Tilaaminen ja työstä sopiminen onnistuu maksamista myöten Fiverin sisällä.

Vastuut ja velvoitteet – ja mikä kaikki voi mennä pieleen?

Drop shipping toiminta on helppoa. Kuten kaikkeen liiketoimintaan, liittyy siihenkin omat riskinsä. Tuotteiden toimitusajat voivat olla pahimmillaan todella pitkiä. 1 – 2 viikon toimitusaika on vielä siedettävä, mutta yli kuukauden toimitusajalla voi olla vaikeaa tehdä kauppaa verkossa. Toimitusaika on myös syytä ilmoittaa selvästi tarvittaessa tuotekohtaisesti verkkokaupassa. Tällä ehkäistään asiakaspalveluun tulevien kysymysten tulva.

Toinen tärkeä huomioitava asia vaihdot ja palautukset. Myyjänä olet EU:n sisällä velvollinen tarjoamaan vähintään 14 vuorokauden vaihto- ja palautusoikeuden tuotteille. Mieti siis etukäteen keinoja, joilla voit vähentää vaihtojen määrää. Testaa itse myyntiin menevät tuotteet ja tarjoa asiakkaalle esim. riittävän selkeät kokotaulukot vaatteisiin. Vaihdoissa mieti valmiiksi myös käytännön logiikka. Vaihdettavan tuotteen palautuminen valmistajalle ei ole usein mahdollista eikä järkevää. Varaudu siis siihen, että keräät vaihdettavat tuotteet esimerkiksi itsellesi.

Kolmas huomioitava asia on jo aiemmin mainitut tullit ja arvonlisävero. Jos päätät lähettää tuotteet EU:n ulkopuolelta, viesti asia selvästi myös asiakkaille kaupan sivuilla. Tullimaksut ja yllätysverot ovat ikäviä, jos ne tulevat pyytämättä ja yllättäen.

Voit myös täydentää kauppasi tuotevalikoimaa drop shipping -tuotteilla omassa varastossa olevien tuotteiden rinnalle. Entäs jos asiakas tilaa sekä drop shipping -tuotteen että varastostasi löytyvän tuotteen? Silloin mietittäväksi jää kahden erillisen lähetyksen postikulut ja niiden jakaminen sinun ja ostajan kesken.

Hyvin hallittuna ja oikein toteutettuna on drop shipping hyvä keino aloittaa verkkokauppaliiketoiminta ilman isompaa pääomaa ja pienillä riskeillä.

Teemu Tolonen / Woolman

Drop shipping – tunnista haasteet ennen aloittamista

Lue myös: